Projekat: Istraživanje o zadovoljstvu porodičnim životom u Srbiji
24Mar2015

Odbornice potpisale Žensku platformu

Žene čine većinu stanovništva Srbije, ali manje zarađuju i poseduju od muškaraca sa kojima, uprkos deklarativnom zalaganju, nisu ravnopravne. Da bi to promenile, odbornice Subotice i Sombora prve su potpisale Žensku platformu za razvoj Srbije od 2014. do 2020. godine. “Ženska platforma razvoja Srbije će omogućiti ono što je najvažnije, a to je praktična primena rodne ravnopravnosti koja je ključ razvojnih rodnih politika bez kojih ne možemo da govorimo o demokratiji”, kaže mr Đenđi Seleši, koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Subotica.

Tamara Savović, koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Sombora, ističe da su donele program rada za tekuću i 2016. godinu kojim planiraju saradnju sa zemljama u regionu. “Uskoro nas očekuju posete koleginicama u Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj. Ulaže se neprekidan rad i energija da bi se shvatilo kako rodna ravnopravnost doprinosi boljem kvalitetu života svih nas”, kaže Savovićeva.

Predstavnici pokrajinske i republičke Vlade potvrđuju da još uvek postoje stereotipi i neravnopravnost među polovina te da je promena tog odnosa među državnim prioritetima. “Položaj žene danas, bez obzira na poboljšanje koje je zabeleženo u poslednjih nekoliko godina, je izuzetno težak”, konstatuje Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

U prilog tome, on dodaje da je ta neravnopravnost prisutna u svim oblastima, kako u pogledu zarada, tako i u pogledu imovine koja je, u 90 odsto slučajeva u Vojvodini, uknjižena na ime muškaraca.

Milana Lazić iz  tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije kaže da statistika svedoči da su žene za 30 odsto manje plaćene u odnosu na muškarce koji obavljaju isti posao.“Takođe imamo podatke koji su frapantni u smislu da je svaka druga ili treća žena iskusila fizičko ili psihično nasilje, što je ogroman problem. Zato smatramo da se potpisivanjem “Ženske platforme za razvoj Srbije” rodna ravnopravnost stavlja među prioritete države”, smatra ona.

Cilj “Ženske platforme za razvoj Srbije” je jačanje uloge žena u društvu kroz poboljšanje njihovih pozicija u organima odlučivanja, što se smatra ključnim za postizanje ravnopravnosti među polovima koje je podjednako u interesu muškaraca koliko i žena.

 

Izvor: rtv.rs