28May2015

NAP ostvario dobre rezultate

Dijalog Političkog saveta Vlade sa institucionalnim telima i mehanizmima rodne ravnopravnosti za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015), sa predstavnicima organizacija civilnog društva, akademske zajednice i  medija, održan je 28. maja 2015. godine u Domu vojske Srbije.
 
Učesnike skupa je najpre pozdravio Zoran Đorđević, predsednik Političkog saveta Vlade za sprovođenje NAP-a i državni sekretar u Ministarstvu odbrane koji je ukazao  na značaj organizacija civilnog  društva koje su upravo 2010. godine i inicirale  donošenje NAP-a za sprovođenje Rezolucije 1325.
 
Prvi panel, kojim je moderirala  dr Biljana Stojković, sekretarka Političkog saveta, bio je posvećen predstavljanju najznačajnijih rezultata NAP-a i o tome su su, pored gospodina Đorđevića, govorile Tatjana Vasić, savetnica za rodnu ravnopravnost ministra unutrašnjih poslova, Ljiljana Malušić, narodna poslanica i članica Komisije za praćenje sprovođenja NAP-a Narodne skupštine Republike Srbije i Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
 
Tema drugog panela, kojim je moderirala  Dragana Petrović, nezavisna ekspertkinja za rodna pitanja, bila je primena Rezolucije 1325 u narednom periodu. O planovima za budućnost govorile su Suzana Paunović, članica Političkog saveta i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Zorana  Antonijević iz Misije oEBS u Srbiji, kao i Laslo Čikoš, član Političkog saveta, državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade i predstavnik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade.
 
Zaključci Dijaloga su da je NAP u periodu 2010-2015 ostvario dobre rezultate budući da su formirana nova tela, kao i da je došlo do izvesnih kvantitativnih i kvalitativnih promena u položaju žena. S druge strane, preporuke za naredni period su uvođenje nezavisne evaluacije, osmišljavanje nove političke agende, definisanje novih prioriteta, ali i spuštanje NAP-a na lokalni nivo.
 
Saradnica Ivona Lađevac je u ime Centra prisustvovala ovom skupu.
 
Raniju analizu Centra o funkcionisanju NAP možete pročitati ovde