Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
15Oct2015

Nova monografija: Uticaj socio-ekonomske strukture seoskog stanovništva na uspešnost politike ruralnog razvoja

Prof. dr Natalija Bogdanov, članica Savetodavnog odbora CENTRA i rukovodilac istraživačkog tima na projektu Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima, predstavila je monografiju na 15. Forumu agrarne politike (APF) 2015 ‘’Moderna ruralna politika: Konkurentnost, investiranje i blagostanje u seoskim područjima jugoistočne Evrope’’ koji je održan u bugarskom gradu Pravecu 14. i 15. oktobra 2015. Monografija o uticaju socio-ekonomske strukture seoskog stanovništva na uspešnost politike ruralnog razvoja,  objavljena u Skoplju, rezultat je istoimenog projekta na kojem su učestvovali istraživači CENTRA. Ovaj projekat predstavlja prvi naučni regionalni projekat o ruralnom razvoju na Balkanu, a istraživanje sprovedeno u okviru njega je jedno od prvih istraživanja koje ravnopravno tretira ekonomske i društvene aspekte ruralnog razvoja i omogućava da se teorijski koncepti ispitaju kroz empirijsko istraživanje.

Istraživanje je plod zajedničkog rada istraživača Udruženja agroekeonomista iz Makedonije, članova Centra za istraživanje javnih politika i istraživača iz Bosne i Hercegovine. Projekat je finansirao Program za promociju regionalnog istraživanja Zapadnog Balkana (RRPP) i mentorski podržavao Univerzitet u Friburgu.

Forum održan u Pravecu  tradicionalno okuplja eminentne stručnjake iz oblasti poljoprivrede i agrarnih politika. Centralna tema ove godine bila je primena ruralne razvojne politike Evropske Unije za 2014-2020. na zemlje jugoistočne Evrope zbog čega su rezultati istraživanja objavljenih u monografiji  izazavali veliku pažnju pristunih.

Više o forumu na linku: http://seerural.org/meetings-events/agricultural-policy-forum-2015-modern-rural-policy-competitiveness-investment-and-well-being-in-rural-regions-of-south-east-europe-14-15-october-pravetz-bulgaria-2/