Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
30Oct2015

Konferencija “Dostignuća u kontroli trgovine oružja”

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Stevan Nikčević, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Irena Vojackova Sollorano i ataše za odbranu Ambasade Norveške Tore Andersson obratili su se u uvodnom delu skupa Prezentacija dostignuća kontrole izvoza naoružanja na Zapadnom Balkanu, 30 oktobra u Beogradu.

Ovaj događaj je bio prilika da se sumiraju rezultati UNDP SEESAC projekta Kontrola izvoza naoružanja na Zapadnom Balkanu, koji je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Program je sproveden tokom 9 godina u saradnji sa nadležnim institucijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji. Ova zajednička inicijativa doprinela je izgradnji poverenja u regionu, unapređenju kontrolnih mehanizama, znatnom povećanju transparentnosti i poboljšanju prenošenja znanja i informisanosti.

Tokom proteklih devet godina, projekat je bio fokusiran na povećanju transparentnosti jačanjem administrativnih kapaciteta na nacionalnom nivou. Države koje su učestvovale u ovom projektu izveštavaju na temu izvoza naoružanja na godišnjem nivou, a neke od država Zapadnog Balkana su među najtransparentnijim u svetu.

CENTAR je bio jedini predstavnik NVO sektora imajući u vidu ekspertizu u oblasti trgovine oružjem i zloupotrebe vatrenog oružja. Početkom ove godine objavljen je policy brief Ljudska prava i trgovina oružjem: Nova paradigma? i dostupan je na engleskom. Takođe smo analizirali podatke za UNDP platformu Oružje na meti za SEESAC/UNDP.

Izvor: UNDP/SEESAC