Projekat: Stranke o problematici bezbednosti u izbornoj kampanji
05Apr2016

NATO najzastupljeniji bezbednosni termin u dosadašnjem toku predizborne kampanje

NATO je najčešće zastupljen bezbednosni termin u dosadašnjem toku predizborne kampanje pokazuje prva od dve analize koje je  u aprilu objavio Centar za istraživanje javnih politika. U Monitoringu izborne kampanje: Stranke o bezbednosnim temama pratimo  teme vezane za bezbednost građana, lokalnih zajednica, ranjivih grupa, i stavove koalicija oko SNS, oko SPS, oko DS, Dveri-DSS, SDS-LDP-LSV, i SRS o reformama u toj oblasti, na osnovu analize štampanih medija (sve dnevne novine i nedeljnici: NIN, Vreme, Pečat, Nedeljnik, Newsweek, Svedok, Geopolitika, Novi magazin), TV (informativne emisije/Vesti i Dnevnici sa: RTS1, RTS2, Prva, Studio B, B92, Happy, Pink, Naša TV, N1, i političkih emisija Oko magazin, Upitnik, Da možda ne, Ćirilica i Tako stoje stvari).

Pitanje (ne)pristupanja NATO bilo je najzastupljenija tema u dosadašnjem toku predizborne kampanje u odnosu na sve druga pitanje iz šireg kruga tema povezanih sa pitanjima bezbednosti. Prvi razlog za to je obeležavanje 17. godišnjice NATO bombardovanja 24. marta, koje je palo u vreme predizborne kampanje, što su gotovo sve stranke iskoristile za izjašnjavanje o ovom događaju uključujući i protesne skupove. Iz redova stranaka koje participiraju u vladajućoj garnituri, najeksplicitniji u osudi ove vojne akcije koja je jasno označena kao „agresorska“ bili su predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke koja je i kreirala i vodila spoljnu i unutrašnju politiku Srbije u vreme bombardovanja.

Drugi razlog za značajno učešće tema vezanih za NATO u predizbornoj kampanji je nastojanje desno orijentisanih stranaka – koalicije Demokratske stranke Srbije (DSS) -Dveri, kao i Srpske radikalne stranke (SRS), da istaknu osudu NATO, uključujući nedavno potpisivanje Zakona o potvrđivanju Sporazuma sa NATO, kao okosnicu svoje izborne kampanje.

Opširnije o rezultatima analize predizborne kampanje u periodu do 29.marta pročitajte ovde.