07Oct2016

Mreža OCD za praćenje primene Rezolucije 1325 SB UN

Centar za istraživanje javnih politika učestvovao je na sastanku povodom formiranja Mreže organizacija civilnog društva za praćenje primene Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Srbiji održanog od 3. do 6. oktobra 2016. godine u Nišu. Na sastanku je prisustvovalo 20 predstavnica/ka organizacija civilnog društva, akademske zajednice i nezavisnih eksperata/kinja koji su dogovorili dalje korake u uspostavljanju Mreže i okvir delovanja.   

Polazeći od toga da je bezbednost svake građanke i građanina važna za stvaranje stabilnih društava, na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na unapređenju primene Rezolucije 1325 SB UN, bezbednosti žena i višestruko diskriminisanih grupa. Predstavnici civilnog društva će kroz ovu platformu pratiti sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN u Srbiji za period 2016-2020, čije usvajanje se očekuje u narednom periodu, i upoznavati javnost sa temama značajnim za oblast žene, mir i bezbednost.

CENTAR je svojim prisustvom na sastanku nastavio rad preminule Svetlane Đurđević Lukić, jedne od osnivača i direktorke CENTRA, koja je bila i članica Radne grupe za izradu NAP-a za primenu Rezolucije 1325 SB UN u Republici Srbiji za period 2016-2020.