21Nov2016

Share Fondacija predstavila strip-vodiča o zaštiti digitalne privatnosti dece

Share Fondacija je predstavila prevod strip-vodiča o zaštiti digitalne privatnosti dece. Izdanje je rezultat saradnje organizacija članica Evropske mreže za zaštitu digitalnih prava i sloboda (EDRi), a autor stripa je nemački ilustrator Gregor Sedlag. Strip-vodič je primarno namenjen deci uzrasta od 10-14 godina.

Strip-vodič prati avanture Digitalnih Zaštitnika i njihovu borbi protiv Info-Uljeza. Čitajući o avanturama, čitateljke i čitaoci imaju prilike da nauče o prednostima i opasnostima korišćenja Interneta. Share Fondacija se potrudila da u svom prevodu digitalni svet približi ciljnoj grupi - deci. Prevodilački tim je uveo nezaboavna i ilustrativna imena junaka i anti-junaka, poput Đole Nasumica, Švercer Podataka, Pecaroš Fin i Ludi Kolačić. U svom prikazu strip-vodiča napisali su: ,,Digitalni Zaštitnici nas vode kroz zamke i opasnosti na Internetu, prostoru u kom provodimo puno vremena svakog dana - učimo, družimo se, igramo igrice. To je prostor gde stvari kao što su poruke, pisma ili slike, imaju svoj digitalni oblik. Oni imaju i savete kako bezbedno koristiti internet i/li kako prepoznati opasnosti na društvenim mrežama. Poput džeparoša ili pljačkaša banke, Info-Uljezi znaju kako da ukradu, umnože i preprodaju naše digitalne stvari. Zaštitnici nas uče kako da izgradimo svoju privatnost na Internetu i sačuvamo svoje stvari od nepoželjnih Uljeza.

Srpska verzija strip-vodiča je dostupna na sajtu Share Fondacije, dok se primerak na engleskom jeziku može pronaći ovde.