Projekat: Zloupotreba oružja i rodno zasnovano nasilje
17Dec2016

PG Mreža i produkcija Playground o kulturi oružja i nasilju u društvu

Dve produkcijske kuće Playground i PG Mreža posvetili su u novembru i decembru značajnu pažnju odnosu oružja i nasilja u društvu sa posebnim fokusom na zloupotrebu oružja i nasilje u porodici. U njihovim prilozima emitovanim na RTS (8. novembra) i RT Vojvodina ( 3,10,17.decembra) intervjuisan je veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti, sa ciljem da se ukaže na uzroke posedovanja nelegalnog oružja na Zapadnom Balkanu i u Srbiji, uticaj oružja, kako legalizovanog tako i nelegalnog na nasilje u porodici i na potrebu odgovornijeg odnosa prema oružju. U oba priloga, novinari su se pozvali na seriju istraživanja Centra za istraživanje javnih politika o oružju, bezbednosnim politikama i ranjivim grupama i intervjuisali članice tima Centra.

Kao povod za prilog PG Mreže, poslužilo je otkriće dva vozila sa arsenalima oružja i eksplozivom početkom novembra, koje je, izmedju ostalog, podsetilo je javnost na to da Srbija ima ozbiljne probleme sa ilegalnim oružjem. Ovaj prilog bavio se i dometom poslednje akcije legalizacije oružja koja je započeta u istom danu kada je u Žitištu od nelegalnog oružja ubijeno petoro i ranjeno 22 ljudi, a završena je 31.oktobra, čime se Centar intenzivno bavio. Prilog Bobana Trajkovića novinara PG Mreže, o rezultatima legalizacije, rasprostranjenosti naoružanja i načinima na koje se zloupotrebljava vatreno oružje u Srbiji možete pogledati ovde.

Osnovni ciljevi projekta Vatreno oružje i rodno zasnovano nasilje: u susret kulturi odgovornog posedovanja oružja produkcije Playground bili su promovisanje prava na bezbednost i sigurnost života u Srbiji, te informisanje javnosti o posledicama nesavesne upotrebe oružja, uz osvrt na istorijski kontekst i postojeće pravne okvire. Tri televizijske emisije iz ovog serijala emitovane su 3, 10. i 17. decembra na prvom programu RTV Vojvodine.

U serijalu su govorili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, pomoćnik načelnika Uprave za upravne poslove Miljko Simović i Zoran Kuzmanov, glavni policijski inspektor Policijske uprave u Novom Sadu, zatim predstavnici Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC) – dr Ivan Zveržhanovski, Slobodan Bošković i Monika Lajhner, Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Zorica Subotić i Duško Ilić, Tanja Jakobi i Jelena Šapić iz Centra za istraživanje javnih politika, instruktor gađanja i autor udžbenika za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem Miroslav Horvatski iz Streljačke družine 1970 i instruktor gađanja i obuke za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem Petar Pantić, koji je ujedno i predsednik streljačkog kluba Muš. Među sagovornicima su bili i istoričar vojske i policije i vrsni poznavalac vatrenog oružja na Balkanu Branko Bogdanović, bivši inspektor MUP-a i jedan od začetnika ideje o sektoru privatnog obezbeđenja u Srbiji Srbislav Stojšić, novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić, Žarko Korać psiholog, kao i pravnica i profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Dragana Ćorić, žrtva porodičnog nasilja Miljana Stevanović, te aktivistkinje Autonomnog ženskog centra Aleksandra Nestorov i Vanja Macanović, Daliborka Vojvodić Tomović iz Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Novi Sad, Ivana Perić iz SOS ženskog centra, Marija Srdić iz Centra za podršku ženama, Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov, Nada Padejski iz Sigurne ženske kuće CZSR Novi Sad, Svetlana Stević iz CZSR Kraljevo, Radoslava Aralica iz Zrenjaninskog edukativnog centra, Svetlana Mitrović iz Osnovnog suda u Novom Sadu, Jasmina Ćuk iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, kao i zdravstvena edukatorka prof. dr Aleksandra Kapamadžija, psihoterapeut i dugogodišnji saradnik Centra za ratnu traumu Vladan Beara i ratni veteran Ljudevit Kolar, sportski strelci Aranka Binder, Sanja Ivošev i Damir Mikec, i Aleksandra Ćeranića, predstavnik Lovačkog saveza Srbije

Prvu emisiju serijala koji se bavio trenutnim stanjem u Srbiji kada se radi o odnosu građana prema vatrenom oružju i okolnostima koje su do njega dovele možete pogledati ovde.

Drugu emisiju serijala koja se bavila oružjem i rodno zasnovanim nasiljem možete pogledati ovde.

Treću emisiju serijala koja se bavila edukacijom za kulturu odgovornog posedovanja oružja možete pogledati ovde.

 

 

 

 

 

Detaljnije o projektima Centra koji se odnose na bezbednost i ranjive grupe pogledajte ovde: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti: studija slučaja LGBT (2011), “Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti u Republici Srbiji“ (2015.) „Oružje na meti“ (2015),  „Kako reforma sektora bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji? Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju” (2016.), „Posedovanje vatrenog oružja i ljudska bezbednost“ (2016.) i „Analiza zloupotrebe oružja i uticaja na rodno zasnovano nasilje kroz građansku akciju i javno zagovaranje politika“ (2016/2017). Ovim istraživanjima je rukovodila ili ih je osmislila tragično preminula direktorka Centra Svetlana Đurđević Lukić, ekspert za  ljudsku bezbednost i bezbednosne politike.