Projekat: Mapiranje (ne)diskriminacije u sistemu vojnog školstva
19Nov2013

Da li se u VS krše ljudska prava

Angelina Žeželj, članica Gej-strejt alijanse (GSA), optužuje Vojsku da nije dobila posao zbog seksualne orijentacije. Ona je optužila Vojsku Srbije (VS), gde je radila kao vojni policajac, tvrdeći da joj ugovor nije produžen zbog njene seksualne orijentacije. U VS negiraju optužbe, navodeći da u vojsci nema diskriminacije.
Žeželjeva je za GSA izjavila kako je od 2011. radila kao vojni policajac, ali da je pala na poslednjem psihološkom testu, te joj ugovor nije produžen. „Kada su me obavestili da mi neće produžiti ugovor, rekli su mi da sam prilikom vanrednog testiranja pala na psihološkom testu iz prve kategorije, u kojoj sam bila i koja je najviša, u četvrtu. Znate, prosto je nemoguće da se ličnost toliko drastično promeni za četiri meseca, koliko je prošlo od prethodnog redovnog testa koji sam radila. Takođe, te vanredne testove smo radili na kompjuteru, tako da nisam imala mogućnost uvida u rezultate i oni su mi samo usmeno saopšteni, što drastično smanjuje „manevarski prostor“ za eventualne žalbe i sl. To je jedan od načina na koji se gej ljudi šikaniraju“, izjavila je Angelina Žeželj.
S druge strane, u Ministarstvu odbrane kažu da je Žeželjeva u vojsci počela sa radom 1. februara 2012.
- To je bio probni rad na šest meseci, koji ona nije prošla. Kao ni brojni kandidati, nezavisno od seksualne, ili bilo kakve druge orijentacije. U Vojsci su dobrodošli svi koji ispunjavaju psihofizičke kriterijume za radne zadatke i poslove koje treba da obavljaju. Drugi uslovi ne postoje - izričiti su u Ministarstvu odbrane.
Kako su nam rekli, do sada se niko nije žalio na diskriminaciju po seksualnoj osnovi, „ni zvanično, niti kroz anonimne ankete koje redovno sprovodimo“.
Angelina Žeželj juče nije htela da govori za medije o slučaju koji je iznela u javnost, niti da odgovori na pitanje našeg lista da li će se žaliti zbog odluke Vojske Srbije da joj ne produži ugovor.
Maja Bjeloš, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za Danas da zvaničnih pritužbi na Vojsku Srbije zbog seksualne orijentacije dosad nije bilo.
- Ministarstvu odbrane, niti poverenici za zaštitu ravnopravnosti nije stigla nijedna pritužba na diskriminaciju te vrste. Naravno, to ne znači da ne postoji „tiha“ diskriminacija, s obzirom da se Angelina Žeželj javno deklarisala kao lezbijka. Ukoliko smatra da su joj prava povređena, ona može da se žali poverenici za zaštitu ravnopravnosti, koja ima mehanizme da pomogne ukoliko je žalba osnovana - naglašava Bjeloš. Ona dodaje da Žeželjeva ima pravo i na uvid u svoj psihološki test ukoliko smatra da je on osnov zbog kojeg ugovor sa Vojskom nije potpisan.
Ministarstvo: Nije bilo pritužbi
- Vojska Srbije poštuje Ustav i zakone Republike Srbije i ne toleriše diskriminaciju u svom sastavu ni po jednom osnovu, pa ni po osnovu seksualne orijentacije, tako da seksualno opredeljenje nije, niti će biti prepreka za nekoga ko želi da bude profesionalni vojnik u Vojsci Srbije. Pitanje o seksualnoj orijentaciji se nije postavljalo u regrutnom sistemu obaveznog služenja vojnog roka, a ne postavlja se ni danas ni u jednoj od faza prijema u profesionalnu vojnu službu. Do sada nije bilo pritužbi na probleme u službi zbog seksualne orijentacije, a problemi po tom osnovu nisu zapaženi ni u toku redovnih provera psihosocijalnog stanja naših pripadnika, koje se realizuju putem godišnjih anonimnih anketa, sastanaka i razgovora na mesečnom nivou, lista za proveru međuljudskih odnosa i slično - kaže za Danas portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić.
izvor: danas.rs