Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
22Oct2014

U Subotici Forum Hrana za Evropu

U Subotici se danas i sutra održava Četvrti poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" na kome učestvuje 50 predstavnika međunarodnih, regionalnih i nacionalnih institucija, firmi i udruženja.

Kako je saopštio organizator ove manifestacije, Ekonomski institut, tema ovogodišnjeg foruma je "Kako realizovati strategiju ruralnog razvoja i poljoprivrede 2014-2024".

Dodaje se da je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić, otvarajući skup kazao je da rebalanskom budžeta nisu smanjena sredstva za poljoprivredu i da neće biti prekida u podsticajuma. On je kazao da će budžetska izdvajanja biti fiksna u naredne tri godine naglasivši da sredstva ima dovoljno naročito kada je reč o kreditima po subvencionisanim kamatnim stopama.

Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović kazao da bi Srbija realno mogla da očekuje zahvaljujući Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja koju je Vlada Srbije usvojila 31. jula, da u srednjoročnom periodu dostigne trostruko veći rast bruto domaće poljoprivredne proizvodnje sa sadašnjih 3,5 milijardi evra na 12 milijardi evra. Šagovnović je dodao i da je udeo agrara u ukupnom bruto društvenom proizvodu realno smanjen za tri do četiri procenata zbog novog načina obračuna BDP.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić kazao je da bi Strategija poljoprivrede trebalo da se bazira na integralnoj i organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, a ne na uvođenju, proizvodnji, preradi i prometu genetski modifikavanoj proizvodnji (GMO) i zaštiti semenske industrije Srbije koja je najprofitabilniji deo agrobiznisa.

Vujačić: Očekujemo za srpski agrar jasna pravila i uslove

Predstavnici uglednih kompanija u domaćem agrobiznisu istakli su danas u Subotici potrebu regionalnog udruživanja radi efikasnijeg nastupa na evropskom i svetskom tržištu i zatražili od države da utvrdi jasna pravila i uslove poslovanja u poljoprivredi i agroindustriji.

"Srpski seljak ima puno pravo da od države očekuje jasna i precizna pravila o uslovima za proizvodnju kao i da im stvori uslove za poslovanje kakve imaju farmer i kompanije u okruženju", rekao je direktor Operacija u "Viktorija grupi" Nikola Vujačić na forumu "Hrana za Evropu". Učestvujući u raspravi na tom skupu, posvećenoj regionalnim iskustvima u agrobiznis poslovanju, Vujačić je istakao da je za dobro poslovanje i uspešan nastup na svetskom tržištu neophodno stalno ulaganje u proizvodnju i najavio da će "Viktorija grupa" iduće godine započeti dve do tri nove velike investicije. Ta kompanija posluje u čitavom regionu, jedna je od najvećih finansijera srpske poljoprivrede i njen veoma jak oslonac, naglasio je Vujačić i dodao da je "Viktorija grupa", samo u postrojenja i opremu, poslednjih sedam godina uložila oko 200 miliona evra, što je za ovdašnje prilike izuzetno značajno.

Svake godine ta prerađivačka kompanija, koja nema ni hektara obradivog zemljišta u svom posedu, otkupi više od milion tona poljoprivrednih roba i od te sirovine pravi proizvode višeg stepena prerade koji se prodaju u više od 40 zemalja. Vujačić je napomenuo da su preduzeća u sastavu kompanije "Viktoriaoil" i "Sojaprotein" pravi primeri toga kako bi trebalo da se radi u srpskom agrobiznisu, napominjući da njihova fabrika ulja danas proizvede i proda više ambalažiranog ulja nego ostale uljare na teritoriji bivše Jugoslavije.

Sličan primer je i bečejski "Sojaprotein", koji je danas ozbiljan proizvođač proteina i to prema evropskim merilima, kazao je on i dodao da je ključ uspeha tih i ostalih kompanija "Viktorija grupe" pre svega u korišćenju najsavremenije tehnologije, snižavanju troškova proizvodnje, izuzetnoj logistici.

I direktor požarevačkog "Bambija" Miroslav Miletić istakao je važnost povezivanja u region srodnih kompanija po delatnosti, istovremeno pozivajući državu da koliko god je moguće uredi uslove poslovanja.

Potpredsednik za poljoprivredu u "Delta Holdingu" Milorad Sredanović istakao je značaj ulaganja pre svega u znanje i investicije, kako bi naše kompanije bile konkurentne i stale "rame uz rame" sa evropskim i svetskim. Zahvaljujući investicijama "Delta Agrar" u primarnoj proizvodnji obrađuje 40.000 hektara zemljišta i ima rezultate u ratarskoj proizvodnji bolje od svih u regionu, rekao je Sredanović.

Na tom skupu, koji četvrti put u Subotici organizuju Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, predstavljena je pre tri meseca doneta Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine i razmatrane mogućnosti za njeno što bolje ostvarivanje.

Raspolaganje finansijskim sredstvima, kako domaćim tako i iz inostranstva, biće odlučujuće za brži razvoj poljoprivrede u Srbiji, rečeno je na forumu.

Na otvaranju tog dvodnevnog skupa učestvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić kao i vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski.

RTV