30Oct2014

Čija su briga maloletni delinkventi?

Deca čine sve više težih prestupa i policija registruje sve veći broj mlađih delinkventa. Jedino policija efikasno radi svoj posao, ali to nije dovoljno jer sistem ne primenjuje mehanizme da takva ponašanja spreči, kaže Ivana Stevanović iz Centra za prava deteta.

U Srbiji je prošle godine 15.000 dece izvršilo neko krivično delo, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Maloletnička delinkvencija je u porastu, a među njima je sve više deca mlađe od 14 godina, koja ne mogu krivično da odgovaraju. 

"Sistem ne primenjuje mehanizme koji postoje da to spreči, sve se prepušta slučaju i dozvoljava se da deca uđu u ozbiljne probleme, pa tek kad napune 14 godina onda se reaguje", ističe Ivana Stevanović iz Centra za prava deteta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Stevanovićeva je naglasila da za ovaj problem roditelji snose veliki deo odgovornosti. Podseća da su devedesetih godina u policijskim stanicama sedeli i socijalni radnici koji su odmah po privođenju maloletnika odlazili u porodicu i preduzimali određene mere.

"Taj program je bio namanjen deci do 14. godine i davao je dobre rezultate. Obezbeđivala se efakasnost u radu, a nažalost, danas efikasno radi samo policija što nije dovoljno", ističe Stevanovićeva.

Poražava i to što su maloletnici sve brutalniji u prestupima, što ne prezaju od korišćenja oružja, a ono sto možda najviše zabrinjava je što zbog učinjenih dela nemaju osećaj krivice niti odgovornosti.  

Koliko god je društvo odgovorno za delikventno ponašanje dece, glavni uzrok ipak leži u porodici. Zanemarena deca, deca iz porodica u kojima postoji konflinkt, nasilje, alkoholizam, sklonija su takvom ponašanju. Dok se to ne promeni, u policijskim izveštajima sve češće će biti maloletnici.

RTS