18Nov2014

7 prijava za zlostavljanje nedeljno

Beograd - U Srbiji je zabeleženo sedam prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom nedeljno, a u 92 odsto slučaja nije pokrenut krivični postupak.

Ova statistika se odnosi na period od 2009. do 2014. godine. Te podatke iznela je direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece koji se obeležava sutra, 19. novembra.

Popadićeva je istakla da je u više od polovine slučajeva počinilac figura oca, kao i da su devojčice češće žrtve seksualnog zlostavljanja nego dečaci. Ona je dodala da je svaki počinilac nasilja poznat detetu.

"Dečaci su preživeli seksualno nasilje u oko 17 odsto, što je nešto više nego do 2009. godine. U oko 42 odsto prijavljenih slučajeva počinilac je biološki otac, dok su oko deset odsto počinilaca maloletnici", navela je direktorka na konferenciji za novinare u Beogradu.Podaci Incest trauma centra pokazali su i da je uzrast deteta kada se dogodi prvi incident u proseku pet godina i četiri meseca, te da je 61 odsto ukupnog broja prijavljenih slučajeva sa područja Beograda."U 55 odsto slučajeva, naša služba je predstavljala prvo mesto kojem su slučajevi prijavljeni, a u 92 odsto slučajeva nije započet krivični postupak", dodala je Popadić.Ona je istakla i da ne postoji podatak koliko ima slučajeva seksualnog zlostavljanja u Srbiji, te da ne postoji nacionalna studija sa takvim rezultatima.  Period između prvog incidenta i prijavljivanja je u proseku oko osam godina, a seksualno zlostavljanje prijavljivala je u više od polovine slučajeva sama osoba, a zatim majka deteta (oko 30 odsto).Iz Incest trauma centra najavili su i kampanju pod nazivom "1 od 5" koja ima za cilj da utiče na zakonodavstvo i obrazovanje, parlament, kao i da podigne svest javnosti.Oni su istakli i ulogu medija kao "ključni faktor" i ukazali na važnost pravilnog izveštavanja koje podrazumeva da slike žena i dece nisu degradirajuće, da je zadržana poverljivost svih žrtava, da nije napisano na senzacionalistički način, te da su priče zasnovane na činjenicama.Svetski dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece obeležava se 19. novembra u svetu od 2000. godine.

B92