Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
03Dec2014

Paralelna OEBS konferencija civilnog društva u Bazelu

U Bazelu se 2. i 3. decembra održava Paralelna OEBS konferencija civilnog društva koja okuplja nevladine organizacije posvećene zaštiti i unapređenju ljudskih prava na teritoriji OEBS. Organizator je Civic Solidarity Platform u saradnji sa Swisspeace i uz podršku Švajcarskog predsedavanja OEBS. Ovakve konferencije posvećene ljudskoj dimenziji OEBS održavaju se počev od 2010. u zemlji koja predsedava ovom organizacijom, u nastojanju da civilno društvo iznese probleme sa kojima se suočava i da pojača saradnju sa članicama i telima OEBS.

Na konferenciji je usvojena Bazelska dekleracija o porastu netolerancije, diskriminacije i govora mržnje.

Takođe je predstavljen proces samoprocene koju je sprovela Švajcarska kao predsedavajući. O prioritetima predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS-om govorio je ambasador Dejan Šahović, a najavljeno je i izlaganje ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Centar za istraživanje javnih politika član je neformalne koalicije NVO iz Srbije za monitoring predstojećeg predsedavanja. Predsednica Centra Svetlana Đurđević-Lukić govoriće tokom konferencije na panelu o slobodi izražavanja.