Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
23Dec2014

Tasovac i Mijatović o slobodi medija, predsedavanju OEBS

Srbija poštuje slobodu medija i izražavanja i naša vlada najoštrije osuđuje svaki pokušaj kršenja tih sloboda, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u razgovoru sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Dunjom Mijatović.
U saopštenju OEBS navedeno je da su Mijatović i Tasovac razgovarali o planovima i prioritetima predstojećeg predsedavanja Srbije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kao i pitanjima u vezi sa međiskim slobodama u Srbiji i regionu OEBS-a.
"Pozitivno je da će srpsko predsedavanje sledeće godine posebnu pažnju posvetiti medijskim slobodama u regionu OEBS i o bezbednosti novinara", rekla je Mijatović.
Tasovac je, kako se navodi u saopštenju OEBS, istakao da Srbija poštuje slobodu medija i izražavanja i da "naša vlada najoštrije osuđuje svaki pokušaj kršenja slobode medija i izražavanja i nasilja nad novinarima".
Srpski ministar je upoznao Mijatović sa napretkom u istrazi povodom hakerskih napada na medijske sajtove, navodeći da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na rasvetljavanju svih napada na novinare.
Mijatović je napomenula da je Srbija formirala specijalnu komisiju za istraživanje ubistava novinara, dodajući da bi to moglo da se primeni i u drugim članicima OEBS.
Oni su razgovarali i o usvojenom setu medijskih zakona koji predstavljaju osnovu za reformisanje javnog servisa, uvođenje digitalizacije i izlazak drzave iz vlasništva u medijima, navodi se u saopštenju.
Tanjug