Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
17Feb2015

Diskriminacija žena u poljoprivredi 

Biti žena u poljoprivredi, naročito u zemljama tranzicije umnogome otvara broja pitanja, pre svega o ravnopravnosti. Žene prema podacima FAO čine 43 odsto radne snage u poljoprivrednim aktivnostima u zemljama u razvoju. Njihova produktivnost mnogo je manja nego kod muške populacije, a razlog za to, nije umanjena sposobnost žena, nego izražena diskriminacija, najčešće od nadležnih institucija.

Situacija u Srbiji nije drugačija nego u zemljama u razvoju. Jedan od primera je činjenica da žene, koje su nosioci poljoprivrednog gazdinstva, nemaju pravo na porodiljsko odsustvo, jer po zakonu o radu, nisu u radnom odnosu, iako državi plaćaju doprinose za zdravstveno I penzijsko invalidsko osiguranje jednako kao I svaka zaposlena žena ili preduzetnica.

Danica Todorov zamenica pokrajinskog ombudsmana Vojvodine "očigledno da nije postojalo razumevanje od strane zakonodavca za ovu grupu žena".

Samo 17 odsto žena su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, a kada se tome doda činjenica da je od njih gotovo polovina starija od 65 godina, jasno je da nema reči o kategoriji budućih majki, a koje bi mogle da budu korisnice porodiljskog odsustva, kaže zamenica ombudsmana.

"One jesu diskriminisane u odnosu na zaposlene žene. Mi smatramo da bi sve žene bilo da su zaposlene, preduzetnice ili poljoprivrednice treba da imaju isti socijalni status", dodaje ona.

Kancelarija ombudsmana Vojvodine uputiće predlog za izmenu Zakona, ministarstvima poljoprivrede, zdravlja i rada, da ketegorija žena u poljopriverdi ne bude diskriminisana, odnsono da i one budu korisnice državnih prinadležnosti koje im kao majkama garantuje i Ustav Srbije.

 

Video prilog RTV možete pogledati ovde.

 

RTV

Foto: Beta, Dragan Gojic