Projekat: Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti
26Feb2015

Više od 90 odsto Romkinja u Srbiji nema posao

U Srbiji je nezaposleno 91 odsto ženske romske populacije, saopšteno je u sredu na konferenciji povodom zaključenja trogodišnjeg regionalnog projekta "Aktivna inkluzija i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu". Ti zvanični podaci, po rečima predstavnice "Ker internešnala" (CARE International), sarajevskog partnera u projektu, Jadranke Milićević, ne odgovaraju realnom stanju, koje je još lošije.

"Prema našim procenama, u Bosni i Hercegovini ima od 80.000 do 90.000 Roma, dok zvanični podaci pokazuju da ih je četiri puta manje", rekla je ona i dodala da u BiH 80 odsto Romkinja nema završeno ni osnovno obrazovanje, dok 75 odsto romskih domaćinstava u Crnoj Gori nema tekuću vodu.
Ti podaci pokazuju, kako je rekla Milićević, da Romi i dalje nemaju uslova za normalan život, iako su najzastupljenija manjina u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, u kojima je regionalni projekat sproveden.
Ona je kazala da se uspešnost projekta meri učešćem Roma u kreiranju javnih politika, za zasad samo savetodavnim ulogama u vladama svojih država.
"U Komisiji za ravnopravnost polova u Vladi CG sedi predstavnica romske populacije, a u Odboru za Rome pri Veću ministara BIH predsedavajuća je Romkinja", navela je Milićević. Romkinje su, kako je saopšteno, zastupljenje u Vladi Srbije u savetodavnim ulogama. 

Beta 

Foto: Medija centar