Projekat: Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti
05Mar2015

Koliko je unapređen položaja Roma?

Predstavnici 20 mobilnih timova za inkluziju Roma predstaviće rezultate svog rada na unapređenju položaja Roma u svojim gradovima i opštinama, na konferenciji “Mobilni timovi za inkluziju Roma – postignuća, razvoj i perspektive”, koju danas u Beogradu organizuju Misija OEBS-a u Srbiji i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Srbije.
Cilj mobilnih timova za inkluziju Roma, koji su uspostavljeni tokom proleća 2014. godine, uz pomoć projekta "Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma" koji finansira EU, jeste poboljšanje dostupnosti usluga romskom stanovništvu.

Timove čine opštinski koordinatori za romska pitanja, pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i Centara za socijalni rad, navodi se u saopštenju Misije OEBS u Srbiji.

Učesnicima konferencije obratiće se direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, šef prvog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hose, šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.

Konferenciji će pored svih članova mobilnih timova, prisustvovati predstavnici institucija, gradonačelnici, predsednici gradova/opština, predstavnici međunarodnih organizacija i predstavnici triju romskih mreža civilnog društva: Liga Roma (SKRUG), Anglunipe i Romska ženska mreža. 

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, koji finansira EU i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, a obezbeđuje podršku institucijama Srbije u poboljšanju položaja Roma u pristupu osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

Agendu konferencije “Mobilni timovi za inkluziju Roma – postignuća, razvoj i perspektive” možete preuzeti ovde.

RTVTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva