Projekat: Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti
11Mar2015

Trening za prijem na osnovnu policijsku obuku za Romkinje i Rome u Centru MUP u Sremskoj Kamenici

Danas se u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici održao prvi od šest treninga za Romkinje i Rome zainteresovane za upis na ovu obuku u okviru projekta „Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti: Ka većoj prolaznosti na osnovnu policijsku obuku”.  Mala prolaznost kandidata romske nacionalnosti na ovim prijemnim ispitima jedan je od elemenata slabe zastupljenosti Romkinja i Roma u policiji, koju je neophodno povećati zbog sprovođenja Strategije policije u zajednici, jačanja poverenja ove populacije u rad MUP, bezbednosti romske populacije, i povećanja stepena zaposlenosti mladih Romkinja i Roma.

Centar za istraživanje javnih politika sprovodi ovaj projekat kao partner Policijske Asocijacije „Evropski policajci romske nacionalnosti”, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Treninzi, koji će potencijalnim kandidatima pomoći da se orijentišu i bolje pripreme za prijemni ispit u narednom ciklusu, biće održani tokom marta u Beogradu, kao i u Boru, Kraljevu, Pirotu i Nišu. Prijavljeno je više od 180 polaznika, a na današnjoj radionici prisutvovalo je 32 polaznika oba pola.
 

Prethodna Centrova istraživanja problema Romkinja I Roma u Srbiji:

Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti

Procena efikasnosti lokalnih mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja

Vest o narednim pripremnim radionicama prenela je TV Kladovo.