Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
30Mar2015

Predstavljen Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih

Ministarstvo za omladinu i sport i delegacija OEBS-a u Srbiji u ponedeljak su predstavili "Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih", namenjen svim institucijama i organizacijama koje se bave mladima, njihovim položajem i učešćem u društvu. 

Pomoćnica ministra za omladinu i sport Snežana Klašnja istakla je da priručnik koji je predstavljen u Palati Srbija treba da pomogne u boljem i delotvornijem pristupu onim grupama mladih kojima je onemogućen bilo koji deo društvenog života. 

Prema njenim rečima, najugroženiji su mladi iz siromašnih porodica i ruralnih sredina, a medju njima se izdvajaju mladi iz romske populacije. 

"Oni imaju najnižu stopu kada je reč o upisu u škole i završetku školovanja, najniža je i stopa njihovog zapošljavanja", kazala je Klašnja. 

Ona je kao ugrožena grupe mladih izdvojila i one koji su na neki način različiti po svom opredeljenju, a pre svih članovi LGBT populacije. 

"Vodič će biti dragocena pomoć svima koji rade sa mladima, a naročito predstavnicima Kancelarije za mlade pri lokalnim samoupravama", smatra Klašnja i dodaje da je, zapravo, reč o sprovodjenju Nacionalne strategije za mlade, kao i zakona u toj oblasti. 

Predstavnik delegacije OEBS-a Jan Lumberg istakao je da je priručnik podrška za promociju jednakosti medju mladima kao i za ojačavanje njihovog položaja u lokalnim zajednicama. 

"Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih" biće u elektronskoj formi dostupan svim organizacijama, kao i institicijama koje se bave mladima, a u štampanom izdanju biće prosledjen svim kancelarijama za mlade pri lokalnim samoupravama. 

Prema podacima iz popisa stanovništva obavljenog 2011. godine, u Srbiji ima 1.419.328 mladih izmedju 15 i 30 godina života, što je 19,74 odsto ukupne populacije. 

U odnosu na podatke iz prethodnog popisa obavljenog devet godina ranije, broj mladih u Srbiji smanjio se za 1,8 odsto. 


Izvor: Beta