Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
04Apr2015

Mladi i bezbednost u Požarevcu

Koji su ključni bezbednosni problemi za mlade u Požarevcu i na koji način ova društvena grupa može da utiče na proces donošenja odluka u sektoru bezbednosti i otklanjanje ovih bezbednosnih problema – bile su glavne teme radionice 'Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti', održane u Požarevcu 4. aprila.

Blizu 20 požarevačkih srednjoškolaca i aktivista lokalnih NVO mapiralo je rizike bezbednosti na karti svoje zajednice, edukovalo se o ključnim pojmovima u vezi sa reformom sektora bezbednosti, demokratskom i parlamentarnom kontrolom sektora, i analiziralo, kroz studiju slučaja, učešća medija u ovom procesu u Srbiji. Voditeljke radionice bile su dr Danijela Spasić i Marina Tadić, istraživačica u Centru.

Mladi u Požarevcu kao glavne rizike po svoju bezbednost navode siromaštvo, politizaciju, korupciju, raširenost upotrebe alkohola i droga, ali i rizike u saobraćaju i mogućnosti zloupotrebe ličnih podataka.

Ovo je prva od tri radionice koje će biti organizovane u okviru projekta 'Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti', koji Centar sprovodi uz podršku Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.