Projekat: Zloupotreba oružja i rodno zasnovano nasilje
12Dec2016

DW o posledicama posedovanja ilegalnog oružja u Srbiji

Medijska kuća DW (Deutsche Welle) objavila je decembra 2016. tekst novinara Nemanje Rujevića (na srpskom i engleskom jeziku) o ilegalnom posedovanju vatrenog oružja u Srbiji. U tekstu „Pištolj pod slamaricom/Serbia: The land of guns“, Rujević je ukazao na to koliko posedovanje ilegalnog vatrenog oružja ima razorne posledice po društvo, kakav je uticaj posedovanja oružja na nasilje u porodici, kao i kakav je odgovor države na ovaj kompleksan fenomen.

U svom tekstu DW citira i istraživanje koje je Centar uradio za UNDP SEESAC analizirajući unose o oružanim skukobima unetima na platformu „Oružje na meti“ gde je od preko 400 analiziranih slučajeva zloupotrebe oružja u Srbiji, u 122  slučajeva korišćeno ilegalno oružje, a samo u 22 legalno, dok je u ostala 258 slučajeva poreklo vatrenog oružja nepoznato.

Pored ovog, CENTAR je nedavno objavio i predlog praktične politike Posedovanje vatrenog oružja i ljudska bezbednost: Da li nas oružje štiti ili plaši“ u kojem smo se bavili ispitivanjem percepcije u vezi sa posedovanjem oružja, posebno među mladima i ženama u Srbiji.

CENTAR trenutno sprovodi projekat „Analiza zloupotrebe oružja i uticaja na rodno zasnovano nasilje kroz građansku akciju i javno zagovaranje politika“ (2016/2017).

Nedavno preminula direktorka CENTRA Svetlana Đurđević Lukić, ekspertkinja za ljudsku bezbednost, osmislila je i rukovodila ovim istraživanjima.