10Sep2017

U riziku od siromaštva četvrtina stanovništva Srbije

Povodom izlaska izveštaja Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) "Siromaštvo u Republici Srbiji 2006–2016. godine", u jutranjem programu N1 govorile su Jelena Živković Rakić vanredna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) i Tanja Jakobi izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika govorile su o rasprostranjenosti siromaštva u Srbiji i javnim politikama koje su usmerene na ublažavanje siromaštva. Delovi gostovanja u "Novom danu" emitovani su u Dnevniku u 7 i Dnevniku u 22 na N1.

U prlogu je bilo govora o različitim metodologijama za izračunavanje stope siromašnih, o obrazovnim politikama i o fleksibilizaciji radnih odnosa kao novom izazovu u osmišljavanju javnh politika koje se bave siromaštvom. 

U izveštaju SIPRU navodi se da linija siromaštva u 2016. godini iznosi 11.694 dinara mesečno po potrošačkoj jedinici, a potrošnju nižu od tog iznosa imalo je 7,3% stanovnika Republike Srbije.

Prema Anketi o prihodima i uslovima života koju sprovodi Republički zavod za statistiku prema metodologiji EUROSTAT-a stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosi 25,5%. Sa stopom rizika od siromaštva od 25,5% Srbija je prva u Evropi.

Najveću stopu rizika od siromaštva imaju lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece, 49,8%, zatim lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima, 40,1%.
 
U zavisnosti od radnog statusa, kod lica starih 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva su nezaposlena lica (48,0%), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (9,0%). Kod samozaposlenih lica ova stopa iznosi 32,4%. Stopa rizika od siromaštva kod penzionera je 15,4%.