Serijal radionica i panela pod imenom "AI pod zvezdama" je tu!

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula ili pročitala vest o tome kako će veštačka inteligencija promeniti naše živote i živote naše dece - od načina lečenja, do načina rada i privatnosti koju imamo. U moru takvih izveštaja, neki su vrlo stručni, drugi netačni ili zastrašujući, a neki možda ne odgovaraju na sva pitanja koja postavljamo.
 
Centar za istraživanje javnih politika i Srpsko društvo za veštačku inteligenciju, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, odlučili su da organizuju serijal radionica i panela pod nazivom "AI pod zvezdama", sa ciljem da pruže zanimljiv i edukativan sadržaj, kao i da stvore prostor za diskusiju koja je neophodna svakom društvu koje želi da iskoristi potencijal veštačke inteligencije u korist građana. 
 
Radionice su otvorene za sve uzraste, posebno za posetioce koji žele da bolje razumeju i istraže mogućnosti i ograničenja veštačke inteligencije kroz praktične primere.
 
Paneli su osmišljeni kao otvoreno polje za diskusiju o dometima, ograničenjima i posledicama upotrebe veštačke inteligencije u svim sferama života, od javnih politika do medicine, kulture i medija. Radionice i paneli se održavaju u prostorijama Centra za promociju nauke, na adresi Kralja Petra 46, Beograd, uživo ili u hibridnom formatu.
 
Ako želite da budete informisani o programu "AI pod zvezdama", pratite nas na društvenim mrežama Centra za istraživanje javnih politika, Srpskog društva za veštačku inteligenciju i Centra za promociju nauke. Ako vas zanima kako su protekli prethodni događaji, pogledajte fotografije, snimke na YouTube-u i blogove naših članova i sagovornika.
 
RADIONICE
 
Igra sa generativnim modelima - 5. jul 2023.
Na ovoj interesantnoj i interaktivnoj radionici, upoznali smo se sa osnovama generativne veštačke inteligencije. Istraživali smo značaj velikih jezičkih modela i njihov potencijal, razmenjujući ideje o mogućnostima i ograničenjima modela poput ChatGPT-a. Takođe smo razgovarali o uticaju ovih modela na društvo, kao i o njihovim etičkim aspektima.
 
Predavač: dr Danica Despotović, naučnica o podacima (Data Scientist)
 

 

Igra sa generativnim modelima - 12.avgust.2023.

Pozivamo sve studente i ljubitelje tehnologije na nezaboravnu radionicu o Turingovom testu i veštačkoj inteligenciji! Pridružite se nam na ovom uzbudljivom događaju koji organizuje Srpsko društvo veštačke inteligencije u partnerstvu sa Centrom za istraživanje javnih politika i Centrom za promociju nauke. Link za prijavu je ovde.

Predavač: Nikola Marković, doktorand na Tehničkom univerzitetu u Berlinu.

 
PANEL DISKUSIJE
 
AI i javni interes - Dometi i ograničenja upotrebe AI u javnom sektoru - 7. jul 2023.
Na prvom kafe-panelu raspravljali smo o upotrebi veštačke inteligencije (AI) u javnom sektoru u Srbiji i širom sveta. Razgovarali smo o potencijalima i ograničenjima ove tehnologije u optimizaciji upravljanja, poboljšanju pristupa uslugama i postavljanju novih standarda odgovornosti. U dijalogu sa stručnjacima iz ove oblasti, tražili smo odgovor na pitanje da li je moguće usmeriti AI ka dobrobiti građana i stvoriti javni sektor koji zaslužujemo ili je to samo iluzija. Pogledajte snimak panela na you tube a fotografije na flickr.
 
 
 
Panelisti:
  • Tiago C. Peixoto, stručnjak za javni sektor u Svetskoj banci
  • Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji
  • Boban Stojanović, redovni profesor na Institutu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu
  • Branka Anđelković, koosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika u Beogradu

Moderator: Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika

BLOGOVI

Pričljive mašine: Da li AI jezički modeli mogu da prođu Tjuringov test?
 
Dok veštačka inteligencija (AI), nastavlja svoj brzi napredak, jezički modeli postaju sve sofisticiraniji i bolji u proizvodnji teksta koji veoma liči na ljudski razgovor. Proverite da li su učesnici naše nedavne radionice uspeli da prepoznaju da li sa njima razgovara ChatGPT ili drugo ljudsko biće
 
Autor: Branka Anđelković