U Srbiji su najviše diskriminisani deca i mladi sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom i romska deca

U Srbiji su najviše diskriminisani deca i mladi sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom i romska deca

 

Dan uoči Svetskog dana deteta koji se obeležava 20, novembra, u Narodnoj skupštini predstavljen je Poseban izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece. Izveštaj je predstavljen na javnom slušanju, a poverenica Nevena Petrušić  posebno je naglasila da je neophodno da školski sistem nauči decu šta je diskriminacija, ali i kako da praktikuju toleranciju. Predsednik Narodne skupštine i Odbora za prava deteta Nebojša Stefanović saglasio se da je uloga prosvetnog sistema od ključnog značaja. Direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen Lo istakao je da je u Srbiji primetna diskriminacija romske i dece sa invaliditetom.

 

Prema izveštaju Poverenika u Srbiji su najviše diskriminisani deca i mladi sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom i romska deca, a najčešće se diskriminacija vrši i oblasti obrazovanja. Skorašnje istraživanje Centra za istraživanje javnih politika bavilo se postojanjem diskriminatornih sadržaja u sistemu vojnog školstva, koje je kao i nastavni sadržaji u redovnom sistemu školovanja i dalje nedovolno reformisano.

 

UNICEF je u Srbiji obeležio i Međunarodi dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, a posebno je skrenuta pažnja na činjenicu da nasilje nad decom u većini slučajeva ostaje nevidljivo i prikriveno. Prema podacima iz istraživanja koje je UNICEF sproveo u okviru programa „Škola bez nasilja“, svako četvrto dete trpi učestalo nasilje svojih vršnjaka u školi, isto toliko trpi neki oblik nasilja nastavnika, a dve trećine mladih se izložilo nekom riziku od nasilja i zloupotrebe na internet.

 

UNICEF je ove godine pokrenuo i kampanju “Učinimo nevidljivo vidljivim – zaustavimo nasilje nad decom”, koja poziva na javno prepoznavanje problema i reagovanja na nasilje nad decom. U kampanju je uključen i Nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji Aleksandar Saša Đorđević.

 

UNICEF je tradicionalno i ove godine Svetski dan deteta i godišnjicu usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta obeležio dodelom priznanja predstavnicima štampanih i elektronskih medija za profesionalno i etično izveštavanje o deci i dečijim pravima. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je prevencija digitalnog nasilja nad i među decom. Inače, ova nagrada se dodeljuje za najbolji prilog objavljen na televiziji, radiju i štampi (uključujući internet portale medijskih kuća), a prvi put je dodeljena 2004.

 

Žiri su činili renomirani novinari, urednici i PR stručnjaci. Nagrada u oblasti štampanih medija otišla je u ruke novinara Blica Borisa Vukovića, ze tekst ‘Na Fejsbuku se javilo 300 đaka da biju druga’, o dečaku koji je bio suočen sa digitalnim nasiljem od strane drugova iz škole. U obrazloženju, žiri je posebno naglasio da članak pruža korisne informacije o vrstama zloupotreba dece na internet, daje statistiku o njihovoj rasprostranjenosti i navodi pravila za ponašanje roditelja.

 

Nagradu za televizijski prilog dobila je novinarka RTS-a Jovana Jovančić za televizijski prilog u emisiji „Oko magazin“, koja je kroz anketu na ulici predstavila primere, objašnjenja i podatke koji se odnose na digitalno nasilje

 

Za radijski prilog nagrađena je emisija Tamare Vučenović iz ciklusa ''Digitalne ikone'' Drugog programa Radio Beograda, koja takođe daje niz primera i objašnjenja, al ii neposrednih komentara i uputstava svima koji mogu biti pogođeni zloupotrebama na internetu.

 

Centar za istraživanje javnih politika, uz podršku UNICEF-a, sprovodi istraživanje o zadovoljstvu porodičnim životom u Srbiji i sreći članova porodica.